Bra läge för fiskodling i Luleälven

Just nu är det ett gyllene läge att satsa på fiskodling, och speciellt på att odla röding i Luleälvens vattenmagasin. Det är flertal faktorer som gör att fiskodling nu kan bli en riktigt lönsam verksamhet.

Efterfrågan på norsk lax har gjort att priserna på lax stigit rekordartat även i Sverige. Det har även pressat upp priserna på annan odlad fisk.

- Priset är en sak, men vi har även goda förutsättningar för att odla fisk, vi har djup och bra vatten, speciellt i vattenmagasinen, bland annat i Luleälven. Där är det dessutom så urlakat vatten att det inte finns någon risk för övergödning, något som gör att miljöriskerna är obefintliga, säger Tomas Hederyd, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Speciellt är det priserna på röding som skjutit i höjden, då det är en bristvara i delikatessdiskarna. Att odla röding har tidigare varit svårt, men nu finns en ny rödingstamm, som avlats fram av forskarna.

- Den nya rödingen Artic superior, bygger på Hornavanrödingen från Arjeplog, växer fort får fin färg och bra kött, vilket gör de till en bra fisk att odla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".