Flickor mår sämre än pojkar

Flickorna både mår sämre och har sämre levnadsvanor än pojkarna ju äldre de blir. Det visar en undersökning som Norrbottens läns landsting har gjort tillsammans med Luleå, Övertorneå och Överkalix kommun.

Undersökningen baseras på hälsosamtal som skolsköterskorna haft med elever i årskurs fyra, sju och första året på gymnasiet.

90 procent av eleverna säger att de mår bra. Så gott som alla elever har även goda matvanor och äter regelbundet frukost, lunch och middag. De flesta är även fysisk aktiva.

Till baksidorna hör att en femtedel av eleverna i årskurs fyra är överviktiga.

- Det ser jag som ett stort problem, om du inte tar hand om dig själv på rätt sätt idag kan det få komplikationer och problem senare i livet, säger Kerstin Branth som menar att det handlar om ett samhällsproblem.

- Vi måste jobba tillsammans för att öka medvetandet, skolsköterskorna kan inte ensamma ta hand om problemen, säger Kerstin Branth.

Kerstin Brandth jobbar som skolsköterska i Luleå och har själv varit en del av undersökningen då hon genomfört några av hälsosamtalen som undersökning bygger på. Och hon oroas också över utvecklingen att framförallt unga tjejer inte är nöjda med sig själv. Skillnaden mellan pojkar och flickor blir också tydligare ju äldre eleverna blir.

På frågan om man är nöjd med sig själv svarar 60 procent av pojkarna att de är det, medan bara 20 procent av flickorna svarar ja.

- Om jag inte är nöjd med mig själv förstärker jag ofta de negativa sakerna, man slarvar med kosten och är inte lika fysiskt aktiv och det här måste vi försöka jobba med, säger Kerstin Branth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".