Laxsjudomen M74 hotar Norrbottens laxar

Den svåra laxsjudomen M74 är på väg tillbaka till Norrbotten , enligt fiskeriverket så har redan 17 % av laxen i Luleå älv dött av den dödliga sjukdomen , som på nittiotalet slog ut runt 60 -90 % av laxen i Sveriges älvar.

M74 är benämningen på en sjukdom som drabbar laxens yngel när de fortfarande lever på den näring de fått med sig i rommen. Oftast dör alla yngel från en laxhona. Sjukdomen har visat sig vara näringsbetingad såtillvida att den beror på brist på vitamin B1 (tiamin). Förekomsten av M74 har varierat kraftigt under de 25 år M74 varit känd i Östersjön; värsta året var 1993 då 75 % av alla laxkullar var drabbade, men 1998 hade frekvensen sjunkit till ca 7 % i Sverige.

Enligt Ingemar Perä fiskeribiolog på fiskeriverket är det ingen fara att äta laxen då det inte förekommit några som helst rapporter på att den skulle vara skadlig för människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".