Boende i brandhärjat hus måste flytta

Alla som bor i det eldhärjade huset på Bjurströmsvägen i Luleå måste flytta ut. Det bestämdes i dag efter att försäkringsbolaget undersökt skadorna på huset.

Diana Segerstedt har bott i huset i tjugoett år. Hon säger att det känns som en mardröm att behöva flytta.

- Det känns overkligt eftersom vi i vår lägenhet har det oskadat förutom i ett rum som luktar rök och fukt.

Diana Segerstedt trodde att det skulle gå att flytta in redan efter en vecka men i stället kommer det att dröja betydligt längre.

- Det som känns mest är att inte veta var vi ska ta vägen och var vi sak bo, säger hon.

Det var på fredagsnatten som det började brinna i huset på burströmsvägen i Luleå. 18 lägenheter brann och släckningsarbetet pågick under lördagen.

Nu har beslut kommit på att samtliga boenden måste flytta, totalrenovering ska göras och hyresgästerna kan inte flytta in förän i mars nästa år, det säger Jan-Olof Björnfot, ordförande i bostadsrättsföreningen Gärdan.

- Det har visat sig nu efter fuktmätningarna att det är vatten ända ner till nedersta våningarna, säger han men tillägger att de som bor i huset kommer att få någon annanstans att bo.

- De kommer i samråd med sina försäkringsbolag att få ersättningsboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".