Norsk ripjakt i Sverige

Varje försök att hindra norska jägare från att jaga ripa i de svenska fjällen från jaktpremiären står i strid med EG-rätten.

Denna tydliga markering görs av Kommerskollegium, den statliga myndighet som bevakar handelshinder och den fria rörligheten på EU:s inre marknad.

- Om beslutet upphävs så är det en upprättelse för den okänslighet som beslutsfattarna har när det gäller jaktturismen, säger Håkan Landström, expert på jaktturism på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

Myndigheten har granskat beslut som gäller från i höst i Norrbotten. I april beslutade rennäringsdelegationen i Norrbotten att endast jägare bokförda i Sverige får delta under ripjaktens två första veckor från premiären den 25 augusti. Efter dessa två veckor måste utomsvenska jägare anlita jaktguide.

- Som jag och många i turistnäringen ser det så är det nog de professionella jaktturismentreprenörerna som långsiktigt kan hålla en kontroll och en nivå på jakten så att den blir hållbar och att vi slipper de som roffar åt sig. Det är där vi ska lägga krutet och inte på förbud och pålagor, säger Håkan Landström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".