Brist på surströmming

Det kommer att bli brist på surströmming i länet till premiären i augusti. Det varnar nu BD Fisk i Luleå för.

- Vi räknar med att få slutsålt efter premiären, säger Ove Pouno, vd på BD fisk i Luleå.

BD Fisk har fått in hela kvoten strömming av egna fiskare längs norrbottenskusten, men andra märken har problem. Det leder till att det total sett blir mindre strömming på marknaden. De senaste två åren har mängden fångad strömming halverats.

Säsongen för vårlekande strömming har blivit allt kortare och det beror på vädret.

- Vi har haft en kall vinter med mycket is, och när värmen kommer blir det kort tid för lek, säger Ove Pouno vd på BD fisk i Luleå.

Årets inläggning av surströmming har dessutom blivit försenad till följd av att vintern blev längre än vanligt. Vattnet var så kallt i början av maj att strömmingen inte gick in på grunt vatten för att leka.

- Vi har haft otur med vädret, blåst och kuling försvårar fångsten, säger Ove Pouno vd på BD fisk i Luleå.

20 procent av strömmingen är fångad söder om Skellefteå, resten är fångad i Norrbotten.

2005 var fångsterna av vårlekande strömming den lägsta på 30 år. Branschfolket konstaterade att det kunde röra sig om naturliga variationer. Men samtidigt pekade man på att ett rovfiske av 15-20 finländska trålare som dammsuger Bottenviken på strömming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".