Läkare kritiserar långa vårdköer

Krister Ruuth är specialist inom narkos, intensivvård och smärtlindring i Luleå. Han menar att landstinget borde ha gjort något åt smärtpatienternas långa vårdköer för längesen.

Behovet är otroligt stort idag och det behövs mer resurser för att klara av arbetet menar Krister Ruuth. Han menar att det skulle löna sig både humanitärt och ekonomiskt om landstinget satsade mer på patienter med långvarit smärta. På så sätt skulle fler kunna komma tillbaks till arbetet och avsluta sin sjukskrivning .

Nu har det kommit en undersökning från Statens beredning för medicinsk utvärdering,SBU, och den visar liksom en rapport från Socialstyrelsen som skrevs 1994 att resurserna inte räcker till inom smärtvården. Krister Ruuth är dock tveksam till om den här rapporten leder till en förbättring för smärtpatienterna. Han tror att landstinget kommer att göra utredningar som i slutändan inte leder till något.

Numera arbetar Krister Ruuth som specialist inom narkos intensivvård och smärtlindring på Sunderby sjukhus i Luleå. Han arbetar främst med cancersjuka patienter men har en mångårig erfarenhet av att behandla patienter med långvarig smärta. När han började att arbeta med smärtvård i slutet 80-talet hade han en 25 % tjänst som sjuksköterska med inriktning smärta men märkte snart att han var tvungen att arbeta mycket mer eftersom behovet var så stort. Sedan dess har ökningen fortsatt men resurserna har inte följt med och ökat för den här verksamheten.

Han hoppas nu att SBU:s rapport leder till en förbättring för smärtpatienterna men han säger till Norrbottensnytt att kunskapen har funnits länge och att han därför är tveksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".