Piteå först med samordningsförbund

Piteå kommun räknar med att bli först i länet med att bilda ett samordningsförbund som ska hjälpa människor med rehabiliteringsbehov att komma ut i arbetslivet igen.

Förutom kommunen ska försäkringskassan, länsarbetsnämnden och landstinget vara med i förbundet som ska samarbeta om både pengar och personal.

- Det handlar om att förhoppningsvis bara träffa en människa under en längre tid som får representera alla myndigheter. Då behöver du som enskild individ inte vandra mellan myndigheterna och det skulle kunna leda till att du får mer styrka att våga gå vidare, säger Marita Björkman som är ordförande i försäkringsdelegationen för Norrbotten och även ledamot i landstingsstyrelsen.

Möjligheten för myndigheterna att samarbeta på det här sättet har funnits i ett par år, och samordningsförbund finns nu på ett fyrtiotal platser i landet.

I Piteå kommer förbundet förmodligen att jobba med arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år och kommunalrådet Peter Roslund tror på klara vinster för kommunen.

- Om vi tittar på de som i dag lever på försörjningsstöd så handlar det om flera miljoner i minskade kostnader, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".