Liftolyckan i Abisko utredd

Bristande utbildning och instruktioner till personal och otillräcklig riskbedömning. Det orsakade dödsolyckan med linbanan i Abisko i juli 2004 skriver statens haverikommission i sin rapport.

Vid olyckan i Abisko omkom en sjuttonårig flicka från Narvik och tre ungdomar från Kiruna skadades, en av dem allvarligt.

Det var den linklämma som normalt håller fast stolen vid linan som lossnade varpå två av ungdomarna gled bakåt och krockade med de två andra. Linklämman som lossnade hade flyttats dagen före olyckan.

Urban Källberg var utredningschef på den utredning som nu statens haverikommission är klar med. Även tillsynsmyndigheterna får kritik för hur deras tillsyn har sett ut och haverikommissionen har nu lämnat rekommendationer till dessa om hur kommissionen vill att arbetet ska se ut.

-Det är nu upp till de ansvariga myndigheterna att komma med ett svar till oss inom sex månader om hur de kommer att följa upp de här rekommendationerna, säger Urban Källberg, utredningschef på statens haverikommission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".