Ändrade rutiner på Abisko turiststation

Abisko turiststation har tagit del av kritiken från haverikommissionens och har redan ändrat flera av sina säkerhetsrutiner.

Flera säkerhetsrutiner har ändrats. Framförallt är det större kontroll kring flyttandet av linbanekorgar. Tidigare utfördes det arbetet av en anställd medan det idag alltid görs av två. Efter det kontrollerar två andra att allt är gjort på ett riktigt sätt.

Putte Eby som är platschef på Abisko turiststation säger till Norrbottensnytt att han önskar att rapporten skulle ha kommit tidigare. Nu har det gått två år sedan en ung kvinna från Narvik omkom och tre ungdomar från Kiruna skadades, en av dem allvarligt.

Platschefen håller med haverikommissionen om att tillsynen av myndigheter kan skötas på ett bättre sätt. Han välkomnar en bättre helhetssyn av tillsynsmyndigheter och menar att det skulle underlätta arbetet. Idag arbetar myndigheterna för sig och får därmed ingen bra helhetssyn. 

-Självklart kommer vi att se över vår organisation och läsa rapporten ytterst noggrant för att se till att liknande saker inte händer i framtiden, säger Putte Eby, platschef för Abisko turiststation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".