Kungens bro rasar - ingen vill ta ansvar

För 33 år sedan skänkte kung Carl Gustav en gångbro ut till en udde i byn Idivuoma, ett par mil utanför Karesuando. Nu håller bron på att rasa samman - men ingen vill ta ansvar för bron.

Ute på udden i Idivuorna finns tre fasta bosättningar och de är beroende av att bron är i gott skick.

- Man får inte samma samhällsservice som andra kommunmedborgare. Det är väldigt jobbit och ett problem som återkommer varje vår. Det är problematiskt att ta sig till jobbet varje morgon, säger Kerstin Simma, en av de boende på udden.

I många år kämpade de boende ute på udden för att myndigheterna skulle bygga en bro. Men det var först efter att skådespelaren Åsa Simma, som då var nio år, skrev ett brev till dåvarande kronprins Carl Gustav som det började hända saker. Kronprinsen lämnade över brevet till regeringen, och ett halvår senare fanns en gångbro från fastlandet ut till udden.

En av de boende är guldsmeden Erika Huuva. Hon har blivit tvungen att flytta sin verkstad från Idivuoma till hembyn Liehittäjä i Övertorneå kommun efter att bron börjat rasat.

- Bron betyder jättemycket för att jag ska kunna framta över material och maskiner och för att mina kunder ska kunna besöka mig, säger Erica Huuva.

De boende har varit i kontakt med flera olika myndigheter för att få bron reparerad, men ingen vill ta sitt ansvar.

- Frågan bollas mellan olika personer och det känns inte som man får något stöd frågn kommunen. Jag vill bo kvar och satsa på mitt företag men det känns inte så hoppfullt, säger Erica Huuva.

- Kommunen vill inte ta ansvar och länsstyrelsen menar att bron är en gåva, trots att det inte är någon som äger bron, säger Kerstin Simma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".