LKAB styr över flytten av Kiruna

LKAB styr och ställer kring flytten av Kiruna, medan kommunen är otydlig. Det är slutsatsen i en magisteruppsats från institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Christin Gimberger som tillsammans med Karin Norberg skrivit uppsatsen om planeringsprocessen av Kirunaflytten. De menar att kommunen och LKAB har samarbetsproblem och att det har lett till att Kirunaflytten hamnat i ett vakum. LKAB: s vinstintresse och ovilja att kompromissa om flyttalternativ, krockar med kommunens krav på hänsyn till alla parter.

Eget lopp
LKAB har kört sitt eget lopp med möten för allmänheten om ett nytt spektakulärt Kiruna på stadsberget Luossavaara.
Christine Gimberger säger att det kan vara orsaken till samarbetssvårigheterna:
- De lägger sig i stadsplaneringen. Det är kommunens fråga egentligen, det handlar om att man ska ha respekt för varandras kompetenser, säger hon. Hennes kollega Karin Norberg säger:
- Vi uppfattar inte att man respekterar kommunens arbete på det sätt som skulle vara önskvärt. Vi kan tycka att LKAB gått lite väl hårt fram, klampat in på kommunens domäner när det gäller planeringsbiten.

Inget beslut
Det senaste beskedet från politikerna är att det inte kommer att fattas nåt beslut om flyttriktning på länge. Men Karin Norberg anser att ett beslut redan borde ha varit fattat:
Vem bestämmer var det nya Kiruna ska ligga?
- I grunden är det kommunen som har rätten att bestämma, men det går inte att bortse från att LKAB har mycket makt. Man måste ta hänsyn till vad som händer med LKAB: s framtids och utveckling.

Överens
Men på en punkt är kommunen och LKAB överens, och det trots att näringsminister Thomas Östros har bildat en speciell malmfältsgrupp:
- Varken kommunen eller LKAB är nöjda med hur staten har hanterat frågan, säger Karin Norberg.
Kommunen och LKAB kan inte reda ut det här utan mer engagemang från staten, utan måste få tydliga direktiv om finansieringen, menar säger Karin Norberg
Själva flytten av delar av Kiruna kommer att äga rum om 20-30 år. Bland annat måste den berömda träkyrkan, stadshuset, järnvägen och riksvägen flytta på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".