Liten hjälp till utsatta barn

I Haparanda, Pajala och Piteå har barn som upplevt våld i familjen inte möjlighet till gruppsamtal med andra barn i samma situation. Att utsatta barn inte får det stöd de behöver, det slår Rädda Barnen fast i en ny undersökning.

I flera kommuner i Norrbotten har barn i sorg, barn som har upplevt våld, barn som lever i familjer med föräldrar som är psykiskt sjuka och barn till missbrukare - ingen möjlighet att få prata om sina upplevelser i gruppsamtal.
Det här enligt en färsk undersökning från Rädda Barnen - som i en enkät ställt frågor till Sveriges kommuner om hur deras stöd till utsatta barn ser ut. Resultatet visar att var sjätte kommun brister i stödet - och norrbotten visar ingen god statistik.
Värst är Haparanda och Pajala kommun, de erbjuder inte någon gruppverksamhet alls för utsatta barn. Piteå kommun erbjuder gruppsamtal endast för barn med missbrukande föräldrar.
Rädda Barnen kräver nu att rättigheterna stärks för de barns som far illa - och enligt dem är det viktigt att barnen får möjlighet att träffa andra i samma situation. En möjlighet som alltså saknas för många norrbottniska barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".