Krav på fortsatt intransportstöd

Företagen i norrbottens inland måste få behålla det så kallade intransportstödet, alltså bidrag för att transportera hit material till tillverkningsindsutrin. Det kräver socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren i ett brev till regeringen.

- Det är viktigt, framförallt för verkstadsindustrin och den tillverkande industrin att vi får behålla stödet, säger socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren.

Kent Ögren framhåller att företagen i norrbotten har långt till den marknaden och att stödet därför är en rättvisefråga:

- Stödet neutraliserar de kostnadsnackdelar som det innebär för företagen att finnas här uppe.

Sverige har sen tidigare rätt att undanta norrbotten från eu:s regelverk och ge företag i glesa och perifera områden regionalpolitiskt stöd.

I den regel som nu ska börja gälla är intransportstödet borttaget - alltså bidrag för att transportera hit material till tillverkningsindsutrin. Men Kent Ögren vill inte kalla det för ett bidrag.

- Det handlar inte om bidrag, vi vill bara ha rättvisa, säger Kent Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".