Lätt köpa vapen för unga.

Kontroversiell amerikan gäst i länet

Norrbotten och Sverige kan få besök av en mycket kontroversiell amerikansk gäst. Förre ordföranden för den mycket inflytelserika amerikanska vapenlobbyn National Rifle Association, Kayne B. Robinson, är inbjuden till länet av Hushållningssällskapet.

Kayne B Robinson är inbjuden som gäst till journalisten Don Causey från tidningen Hunting report när han besöker länet i höst. Don Causey är inbjuden av hushållningssällskapet och föreningen Swedish Lapland Hunting Network ska visa vad länet kan erbjuda för jaktturister.

Håkan Landström på Hushållningssällskapet är medveten om att Kayne B. Robinson är en kontroversiell gäst.

- Politiskt är det kanske lite känsligt, men vi bjuder hit honom i hans roll som jägare, Många av de jägare vi vill få hit som jaktturister är också medlemmar i NRA och de kan han nå ut till, säger Håkan Landström.

National Rifle Association NRA är en mycket mäktig och stark lobbyorganisation som slåss för varje amerikansk medborgares rätt att bära vapen. Kayne B. Robinson efterträdde den mer kände ordförande, skådespelaren Charlton Heston på ordförandeposten för NRA. År 2005 sa Robinson i ett tal bland annat att :

”Våra fiender hittar på extremt sofistikierade sätt att underminera kärnan i din rätt till vapen. Vårt sätt att leva är klart under belägring. Våra fiender hatar alla, som gör någonting med ett vapen”

Så sent som i juni hävdade NRA att FN tänker ta ifrån amerikaner rätten att bära vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".