"Det var bättre förr"

Talesättet ”Det var bättre förr” är bekant för de flesta, men frågan är om det stämmer.

AMF Pension har bett Sveriges pensionärer jämföra med när de var unga och svara på om de anser att uttrycket stämmer, både avseende den egna livssituationen och samhällets utveckling.

43 procent av svenska pensionärer tycker att talesättet ”Det var bättre förr” stämmer dåligt eller mycket dåligt när de ser på sin egen livssituation idag jämfört med när de var unga. Bara hälften så många, 21 procent, tycker att uttrycket stämmer bra eller mycket bra. Resten av de tillfrågade är neutrala eller vet inte.

När det gäller hur samhället har förändrats är skillnaden mindre. Här anser 33 procent att uttrycket stämmer dåligt eller mycket dåligt medan 29 procent anser att det stämmer bra eller mycket bra.

Generellt trivs pensionärerna med livet. 76 procent uppger att deras liv som pensionär har blivit bra eller mycket bra medan 4 procent tycker att det är dåligt. De uppskattar framför allt att de får mer tid över för hobbies, umgänge och resor.

Bland det som blivit sämre sedan man blivit pensionär märks framförallt hälsan, som pekas ut av 23 procent och ekonomin som anges av 20 procent. Samtidigt uppger 39 procent att ingenting har blivit sämre.

- Det mest glädjande är att så många verkar trivas med livet som pensionärer.Att hälsan och ekonomin drar ned livskvaliteten är kanske inte så förvånande och det bekräftar vikten av att vårda sin hälsa och att pensionsspara redan under de aktiva åren, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.

Medelinkomsten/-pension bland de intervjuade ligger i intervallet 10 000 till 12 500 och drygt hälften av de tillfrågade är gifta eller sammanboende.

Undersökningen är gjord av Scandinavian Research som intervjuade 400 pensionärer i åldrarna 65 till 74 år under veckorna 25 och 26.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".