Flyktingfamiljens ombud kräver ny prövning

Ombudet till den turkiske mannen som hotade att tända eld på sig själv i Migrationsverkets lokaler i Kiruna kräver en ny omprövning av uppehållsansökan.

Mannen var mer deprimerad än vad Migrationsverket kände till menar Mattias Skarelius som är mannens ombud. Mannens nuvarande psykiska tillstånd gör att Migrationsverket är skyldiga att se över prövningen på nytt.

Anledningen till att mannen flydde från Turkiet var att han och hans fru blev tillsammans utan föräldrarnas tillåtelse. Paret trotsade föräldrarna och när de dessutom flydde från landet fick de allvarliga hot från släkten. Enligt Mattias Skarelius riskerar de att bli förskjutna från sina släkter och det värsta som kan hända är att de blir dödade om de återvänder till Turkiet.

-I Turkiet saknar kurder det sociala skyddsnätet och det är i princip straffrihet för vissa typer av brott när man anser att hedern blivit kränkt, säger Mattias Skarelius.

Själv ser han mannens agerande som en desperat handling och kommer nu att vilja få läkarintyg på mannens psykiska ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".