Ny rättegång i cannabishärva

Idag inleds rättegången mot en fjärde man i den största cannabishärva som avslöjats i Norrbotten.

Polisen kunde redan förra året följa planeringen av brotten via telefonavlyssning och i december slog Malmöpolisen till när en av de inblandade försökte ta sig igenom tullen med 45 kilo cannabis i i bilden, narkotikan hade köpts i Holland för en summa på 700 000 tusen kronor.

Den 55 årig man från boden som planerade brottet dömdes i juni av hovrätten till fem års fängelse, samma straff fick kuriren som hämtade knarklasset i Holland och förde det till Sverige. Mannen som stod för pengarna dömdes till 4 år och sex månader.

De tre männen har redan fått sin dom, men en man som har saknats i knarkhärvan är den holländske mannen som sålde cannabisen. Den holländska mannen häktades i sin frånvara redan i februari i år, men förra månaden kunde han överlämnas till svenskmyndighet. Nu står han alltså åtalad för att vara den som sålt 45 kilo cannabis till de tre tidigare dömda männen. Tre dagar är avsatt för rättegången som hålls i Luleå tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".