Namnunderskrifter mot kvinnoprästmotstånd

Den uppmärksammade Oas-rörelsen har i helgen ett årligt sommarmöte i Boden. S-kvinnorna i Boden gick ut på stan på fredagen för att samla in namnunderskrifter som en protest mot det som man uppfattar som Oas-rörelsens kvinnoprästmotstånd.

Syftet med att samla in namnunderskrifter är att lämna över dem till kyrkomötet.

- För det är där vi kan göra någonting, för att det ska bli tydligare att alla människor som jobbar inom svenska kyrkan ska kunna samarbeta fullt ut med båda könen, säger Irene Gustavsson, socialdemokratisk kyrkomötesledamot.

Irene Gustavsson vädjade till Överluleås kyrkoherde Leif Nordenstorm att ha med en kvinnlig präst under söndagens gudstjänst. Detta för att markera för Oas-rörelsen som befinner sig i Boden, att alla människor har samma värde, oavsett kön. Men Irene Gustavsson fick inte gehör för sin önskan. Kyrkoherden Leif Nordenstorm vill inte kommentera varken önskemålet om kvinnlig präst eller Oas-rörelsen.

Berit Simonsson, en av arrangörerna till Oas-rörelsens möte säger att hon är trött på frågan om kvinnoprästmotstånd. Hon menar på att rörelsen har plats för människor med alla åsikter, men understryker att Oas-rörelsen i sig inte är emot kvinnliga präster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".