Wichain RojRoung wokar nudlar

Nya svenska medborgare får rösta i höst

Det är inte bara de som fyllt 18 under de senaste fyra åren som får rösta för första gången i höstens riksdagsval. I Norrbotten finns också över 600 personer som fått svenskt medborgarskap efter förra valet.

Wichain RojRoung kom till Sverige från Thailand i slutet av 80-talet för att hälsa på sin syster och hitta ett jobb. Men det var först för några år sedan när han skaffat familj och ville göra det lättare att resa med barnen som han ansökte om svenskt medborgarskap.

Familjen har stor betydelse för hur han ska rösta i höstens riksdagsval.

- Jag har barn nu och antingen de går i skolan eller på dagis så måste det vara bra, säger han.

Sedan förra valet har 648 personer födda före den 16 september 1984 blivit svenska medborgare i Norrbotten. 428 är kvinnor och 220 är män. 32 procent kommer från nåt annat nordiskt land, men även från Asien kommer det många. Där är siffran 22 procent.

Wichain Rojroung ser fram emot att se vad som vad som händer efter höstens val.

- Man får se om den gamla regeringen sitter kvar eller om det kommer en ny statsminister. Det kan ändra hela landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".