Flykten från Libanon var dramatisk

500 svenskar har nu evakuerats från det krigsdrabbade Libanon till Syrien. En av de är Luleåbon Mariam Al Zamami Strömberg. Hon säger att det varit en dramatisk resa, inte minst för barnen.

Gårdagen blev en dramatisk dag för Mariam, barnen och bröderna. För de fanns nämligen inte med på svenska utrikesdepartementets listor när bussar skulle evakuera svenskarna ut ur Beirut, till den syriska staden Aleppo där dem nu befinner sig. Hon fanns inte med på listan trots att hon fått telefonsamtal dagen innan från ambassaden att hennes familj skulle få åka. Då blev det panik.

- Jag satte mig på en av bussarna och vägrade stiga av. Jag bara höll i mina barn, säger hon till Norrbottensnytt.

Så småningom passerades den libanesiska gränsen någorlunda smidigt berättar Mariam, men vid den syriska gränsen är det totalkaos eftersom alla möjliga nationaliteter ska passera.

Cirka 500 svenskar har under det senaste dygnet evakuerats till syriska Aleppo och många är i dålig kondition berättar Mariam. Det är otroligt varmt och hett och barnen lider.

En strapatsrik evakuering alltså men till slut kom Marjam, barnen och bröderna fram till syrien och väntas få åka hem till sverige senare idag.

Konflikten speglas inte rättvist

Mirjam Mosel från Israel som bor i Måttsund utanför Luleå har delar av sin familj kvar i Israel. Hon har en annan bild av konfliktens konsekvenser som hon tycker speglas dåligt av svenska massmedier.