Gasol och el, brandrisker i husvagn

Årligen inträffar dödsolyckor på grund av bränder i husvagnar. Bodensaren Lars Rutberg och hans familj är idag glada att dom lever, efter att deras husvagn exploderade.

Bodenbon Lars Rutberg och hans familj hade precis packat husvagnen för att åka iväg på en släkträff, när den minuterna efter plötsligt exploderade.I dag återstår bara förkolnade rester av husvagnen och det som fanns i den.

- Det var en stor smäll och sen en enorm brand som följde på det, berättar han.

I dag återstår bara förkolnade rester av husvagnen och det som fanns i den, och Lars Rutberg .....Att branden gick så fort.

- Hade det varit någon i husvagnen så hade de nog inte levt nu, säger han.

Trots besiktning sker flera bränder i husvagnar varje år och många husvagnar underkänns. Förra året var det 649 husvagnar i Norrbotten som inte klarade besiktningen. Av dem underkändes 109 på grund av gasolläckage. Och det är gasolen som tillsammans med elen ligger bakom dom flesta husvagnsbränderna.

Kaj Nyström är chef på den förebyggande avdelningen på räddningstjänsten i Boden, och förutom att se till så att det inte finns sprickor i gasolledningarna, så att har han en del andra tips på vad man kan göra för att minska brandrisken.

- Ja, att rengöra dem. Damm, till exempel bakom kylskåp, kan orsaka mycket. Om du tar fram en husvagn som stått i två år och tänder en låga så tänder det, säger han.

Han rekommenderar också att kontrollera att ventilationsöppningarna är öppna så att gasolen kan sippra ut ur husvagnen om det uppstår ett läckage.

Varför husvagnen exploderade hemma hos Lars Rutberg i helgen är ännu inte känt.