Tapani från Haparanda leder evakueringen

Tusentals svenskar har och är på väg att evakureas ut ur krigets Libanon, men hittils är bara åtta från Norrbotten kända. Evakueringen sker med både flyg och båt bland annat till Cypern dit cirka 740 kommit hittils. Där leds räddningsarbetet av Jan Tapani, med rötter i Haparanda.

Igår förstärkte Räddningsverket sin stödstyrka till totalt 50 personer som jobbar med att evakuera svenskar, fördelat mellan Larnaca på Cypern, där Jan Tapani leder räddningsarbetet, och Aleppo i Syrien.

Räddningsverket på Cypern tar emot flyktingar som kommer både med flyg och fartyg, men de flesta kommer sjövägen. I huvudsak är det fartyg som gäller. Enligt Jan Tapani är det just nu nästan det enda sättet att komma ut ur Beirut.

- Hittills har vi haft tre färjor som har kommit in och de kommer i huvudsak på natten med ett antal svenska medborgare som vi försökte få iväg så fort som möjligt med UDs hjälp till Sverige, säger berättar Jan Tapani. 

Hittills har ca 740 personer evakuerats via Cypern, och enligt Jan Tapani är många medtagna när de anländer till Larnaca.

- Självklart är folk väldigt påverkade, och den långa resan gör ju att de är utmattade och trötta. Det är därför som vi först ger de mat och vatten och en massa information. Vi försöker också få dem till Sverige så fort som möjligt, säger han.

På plats i Larnaca finns både medicinsk personal och psykologer som tar hand om de svenskar som kommer direkt från krigsområdet. Väntetiderna på att få åka hem till Sverige från Cypern kan variera.

- De kommer ofta in på natten och följande dag försöker vi att ha ett antal flyg som går hem, säger Jan Tapani.