Tillgången på hö är större än förbrukningen

Tillgången och kvalitén på höskörden i Norrbotten ser ut att bli mycket bra i år. Samtidigt tas allt hö inte tillvara och det kan bero på fler höskördar än tidigare. Det varma klimatet och att det finns för få djur som äter höet är andra förklaringar tror expert.

Årets höskörd ser ut att bli rekordstor och tillgången på hö ser ut att bli så stor att det inte finns användning för allt. Det är till och med så att hö redan nu lämnas kvar på åkrarna med risk att ruttna så småningom. Fedricio Cuellar är agronom och lantbruksekonom på Hushållningssällskapet i Norrbotten och han tycker att läget ser gynnsamt ut när det gäller årets skörd.

- Ja, det ser väldigt bra ut. Med det här regnet som nyss har kommit i stora delar av länet är det ju bara att tacka och ta emot och se fram emot bra kvalité på höet, säger han.

Högt energivärde på höet är en sida av saken men sen har mängden hö också blivit så stor att en del blir kvar på åkrarna utan att tas tillvara. Bättre skördemetoder och inte tillräckligt mycket djur som konsumerar höet kan vara orsaker till det tror Fedricio Cuellar som också noterat att det finns hö på åkrar som inte tas tillvara.

- Jo, jag har också sett det. När man åker omkring runt i Norrbotten så ser man ju enorma mängder med balar och man funderar finns det verkligen tillräckligt med djur för att konsumera allt det där - nej det är frågan det, säger han.