Fem års fängelse för cannabisförsäljning

Fem års fängelse blev domen för den åtalade 35-åriga marockanska man som misstänks ha sålt 45 kilo cannabis till fyra män, varav en från länet.

Polisen kunde redan förra året följa planeringen av brottet via telefonavlyssning och i december slog Malmöpolisen till när en av de inblandade försökte ta sig igenom tullen med nästan 45 kilo cannabis i bilen. Narkotikan hade köpts i Holland för en summa av 700 000 kr.

Den 55-årige man från Boden som planerade brottet dömdes i juni av hovrätten till 5 års fängelse, samma straff fick kuriren som hämtade knarklasset i Holland. Mannen som stod för pengarna dömdes till fyra år och sex månader. Den kugge som tidigare saknats i knarkhärvan är den man som sålde narkotikan i Holland. Han häktades i sin frånvaro redan i februari i år och förra månaden kunde han överlämnas till svenska myndigheter.

I tingsrätten har han hävdat att han inte känner någon av de män som är tidigare dömda och att han inte kan prata engelska som den röst gör på de inspelade telefonsamtal som har spelats upp som bevis.

Åklagaren slog i sin slutplädering fast att den 35-åriga mannen har haft en aktiv del i smugglingen och att han borde dömas till fem års fängelse. Nu har tingsrätten alltså gått på åklagarens linje och dömt mannen till det fängelsestraff som åklagaren yrkade på.