Miljöpartiet vill ha gratis preventivmedel

Miljöpartiet i Norrbotten vill satsa på bättre hälsa för ungdomar och kvinnor. Bakgrunden är att könssjukdomen klamydia ökar, liksom aborterna bland unga tjejer. Partiet vill också förbättra rehabiliteringen för kvinnor som har hjärt- och kärlsjukdomar.

Miljöpartiet i Norrbotten presenterade i dag några av sina vallöften till ungdomarna i länet. Eftersom sjukdomen klamydia ökar och även aborterna, vill partiet införa gratis preventivmedel till och med 25 års ålder. I dag är dom fria till och med 19 års ålder. Man vill också ha en ungdomsmottagning för råd och hjälp i sexfrågor i varje kommun.

- Jag har mött många unga under mina fyra år som landstingsråd i folkhälsofrågor. Nu konstaterar jag att vi måste förbättra hälsan bland dom unga. Vi måste också få ner aborterna, som ökar, säger folkhälsorådet Agneta Granström, mp.

Genom att få en ungdomsmottagning till alla kommuner i länet ska man enligt Agneta Granström kunna få bättre kontakt med unga och därmed en preventiv verksamhet mot könssjukdomar.

Både landstinget och kommunerna måste gå in och samarbeta anser partiet. I första omgången kommer det att kosta cirka 6 miljoner kronor.

Oppositionen ifrågasätter vallöftena

Jens Sundström, folkpartistiskt oppositionsråd i landstinget anser att miljöpartiet inte kan finansiera några liknande satsningar:

- Miljöpartiet har inte råd med några fler löften. Inte om de ska samarbeta med socialdemokraterna, säger han.

Fler satsningar på kvinnorna aviserades

Miljöpartiet aviserade också en annan satsning i dag. Man vill göra insatser för kvinnor med hjärt-och kärlsjukdomar.

- Både innan en infarkt eller efter den, får inte kvinnor samma omsorg i vården som liknar den man ger männen, säger Agneta Granström.

I Kalix finns ett ”Kvinnohjärtaprojekt” som ska stå som förebild för det man ska göra för att förbättra för kvinnor med hjärt- och kärlsjukldomar.