Extra möte för riksdagens skatteutskott

Politiska initiativ måste omedelbart tas för att lösa krisen i bärbranschen. Det anser folkpartisten och riksdagsledamoten från Norrbotten Anna Grönlund Krantz, som idag, tillsammans med partikollegor, kräver att skatteutskottet omedelbart ska kallas in.

Bärbranschen är skyldig staten miljontals kronor i uteblivna arbetsgivaravgifter för utländska säsongsarbetare från främst Thailand och Ukraina. Avgifter som bärföretagen inte vill betala. Nu har Skatteverket börjat kräva in de pengarna med stöd av en dom i regeringsrätten.

Branchföreträdare menar dock att bärföretagen försätts i ekonomisk kris. En av de som drabbas är Catarina Lundberg som i sitt företag Söta bär i skogen AB har en skuld på över en halv miljon kronor.

När den här debatten drog igång på allvar i förra veckan kom signaler från finansdepartementet att frågan kunde lösas akut genom att bärföretagen anlitade bemanningsföretag utomlands. På så vis kunde de också undvika svenska skatteregler. Men det är ingen bra lösning tycker Anna Grönlund Kranz, folkpartiet.

- Det verkar som att finansdepartementet har fått mer eller mindre härdsmälta. Då är det vår uppgift som förtroendevalda att agera, säger hon.