Ökning av klotter i Luleå

Klottret och graffitin ökar i Luleå. Tekniska förvaltningen är inte glad åt att behöva sanera och på skolor sätts det upp övervakningskameror.

Förra året lade Tekniska förvaltningen 300 000 kronor på klottersanering och enligt Lennart Berg, parkmästare i centrala Luleå, ökar klottret. Lennart Berg tycker väldigt illa om att det klottras i staden.

- Det förslummas och det förfulas och det skapar en väldigt otrygg stämning, säger han.

Men från dem som målar är synen på graffiti en helt annan.

- Det är fritt, det är spännande och estetiskt tilltalande, säger en graffitimålare från Luleå.

Av många ses klotter och graffiti enbart som skadegörelse. Karin Hult är rektor på Bergviksskolan i Luleå och där har de i samarbete med Tekniska förvaltningen satt upp övervakningskameror för att minska förstörelsen. Problemet finns på många skolor, enligt Karin Hult.

Graffitimålaren tycker att kostnaderna överdrivs. Han tror att ökningen av klotter och graffiti beror på att det är mycket lättare att få tag på färg nu än vad det har varit tidigare. Det pratas också mer om graffiti vilket han menar väcker nyfikenhet hos unga människor och gör att fler vill prova.

- Folk blir intresserade och säger man åt en liten kid att ”det här får du inte göra” så kommer han ändå att göra det, säger graffitimålaren som inte vill gå ut med sitt namn.