Ambulans kom för sent

Det fanns ingen ambulans tillgänglig i Haparanda då en svårt sjuk kvinna behövde akutvård på lördag kväll. De anhöriga fick själva köra den sjuka med grannens bil. När en ambulans från Finland mötte dem på vägen till Haparanda hade kvinnan hunnit avlida.

Strax efter 21-tiden på lördagskvällen kom larmet till SOS Alarm om att en svårt sjuk kvinna i en by utanför Haparanda behövde akut hjälp. De anhöriga fick beskedet att hjälp skulle dröja. Haparandas enda ambulans var upptagen i Kalix. Därför beslutade de anhöriga att själva köra till sjukhuset.

På vägen mötte de en ambulans som skickats från Torneå, men kvinnan hade då hunnit avlida under bilfärden.

Bo Hallqvist som är medicinskt ansvarig på Haparanda vårdcentral tycker ändå att Haparanda klarar sig med en ambulans under sommaren.

– Alla människor förstår ju att en ambulans kan vara upptagen och för den situationen kan man ju också ha en reservambulans, men den kan också bli upptagen och för den situationen kan vi inte ha en tredje eller en fjärde eller en femte ambulans, säger Bo Hallqvist.

Haparanda ska ha ett fungerande samarbete med Torneå, men från larmet tog det åtta minuter innan SOS Alarm tillkallade hjälp från Torneå. Enligt Leif Markström, platschef på SOS Alarm i Luleå, är det här inte någonting anmärkningsvärt.

Kenneth Backgård från Norrbottens sjukvårdsparti, som också är oppositionsråd i landstingsstyrelsen, säger att det är bedrövligt.

– Tillgången på ambulanser ska vara så pass god att det ska kunna garantera säkerheten och kvalitén inte bara i vården utan också under transporten till och från behandling, säger han.