Torka i väster medför fara för skogsbrand

Under juli har larmcentralerna i länet fått in närmare 30 larm om bränder i skog och mark. Just nu är det extremt torrt, särskilt i länets västra delar. Där sitter räddningstjänsten i princip och väntar på nästa brandlarm.

Knappt 30 larm under juli månad om skogsbränder har kommit in till länets samtliga tre larmcentraler. SOS alarm som täcker tolv av länets 14 kommuner har fått in 24 larm. Det handlar mest om småbränder. Gällivare och Kiruna som har egna larmcentraler har noterat totalt tre larm, varav samtliga i Gällivare. 

I länets västra delar däremot har det varit mer brandfarligt. Särskilt torkan under de senaste veckorna har bidragit till den ökade brandfaran. Räddningstjänsten sitter därför och i princip väntar på nästa larm.

- Ja i stort sett, det är ju mycket torrare i markerna nu än ifjol, säger Ulf Lundström vid räddningstjänsten i Arjeplog.

Eftersom det inte varit någon åska i trakterna av Arjeplog under den senaste tiden tror Ulf Lundström mer på den mänskliga faktorn som orsak till bränderna.

- Ja, man kan ju bara anta, men åska verkar det ju inte vara i alla fall, säger han.

Torkan är rätt så mycket värre nu än samma tid ifjol, summerar Ulf Lundström.