Nytt EU-förslag leder till minskat jordbruksstöd

Igår lade EU-kommissionen fram ett förslag om nya regler för jordbruksstödet. Ett förslag som ska ge frihet för bönderna men som samtidigt minskar jordbruksstödet med tre procent per år.
Enligt de nya förslagen ska en bonde som idag får stöd för en viss areal eller ett antal djur få behålla sitt stöd, men ha friheten att producera, vad och hur mycket man vill. Samtidigt ska jordbruksstödet minskas med tre procent per år, tills det slutligen blir 20 procent lägre. Pengarna ska istället gå till utveckling av landsbygd och miljö. Eilert Appelqvist, regionschef vid LRF i norrbotten är negativ till de nya förslagen. Han tror att det sänkta jordbruksstödet kommer att slå hårt mot både konsumenter och bönder i Norrbotten. Han befarar att pengarna som ska gå till utveckling av miljö och landsbygd inte kommer att nå bönderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".