Satsning ska få flyktingar till Arvidsjaur

Arvidsjaurs kommun ska ta emot 46 nya flyktingar med en början i mitten av augusti lagom till skolstarten. I tidigare försök har de flesta flyktingar flyttat från orten. Denna gången tror kommunen att det ska gå bättre och att fler kommer att stanna i Arvidsjaur.

Arbetsmarkanden i Arvidsjaur har tidigare inte varit så god vilket har lett till att de flyktingar som har kommit tidigare har flyttat vidare, säger Ann-Sofi Levander, socialchef på Arvidsjaur kommun.

Detta vill kommunen nu ändra på genom en satsning på ett närmare arbete med arbetsförmedling. Genom den hoppas de finna praktikplatser till de blivande Arvidsjaurborna.

-Vi behöver ny arbetskraft till vården och även till andra brancher, säger Ann-Sofi Levander, socialchef på Arvidsjaur kommun.

Totalt rör det sig om 46 flyktingar som ska komma till kommunen och de första som anländer kommer att få bo i Glommersträsk där det finns tomma lägenheter . Även byarna Moskosel och Abborträsk kan bli aktuella i framtiden. För att samordna arbetet med de blivande kommuninnevånarna ska nu en flyktingsekreterare anställas.