Gränsen ger skattefördelar

Det kan vara skattemässigt fördelaktigt att arbeta i ett land men bo i ett annat. Det kan röra sig om hundratusentals kronor i skillnad. Något som läkare på Haparanda vårdcentral har upptäckt.
I området kring Haparanda och Torneå arbetar nästa 400 svenskar i Finland och lika många finländare i Sverige. Bor du i Finland men arbetar i Sverige så kan det betyda ordentliga skillnander på hur mycket du betalar i skatt. I alla fall om du väljer att bo i Kemi istället för Torneå. Finns en landsgräns och en kommun mellan arbetsplatsen och bostaden betalar man ingen kommunskatt varken i Sverige eller Finland. Utan skatten består bara av en så kallad källskatt på 25 procent oavsett inkomst. På Haparanda vårdcentral har 7 av 10 läkare av olika skäl valt att bo i Finland. Vårdcentralens verksamhetschef Timo Tanner bor själv i Kemi och betalar därmed 120.000 kronor mindre i skatt än om han bott i Torneå eller Haparanda. En annan läkare på Haparanda vårdcentral tjänar enligt skattemyndigheten drygt 300.000 kronor per år på att vara skriven i Kemi. - Haparanda ska ju tacka sin lyckliga stjärna att de här skattemöjligheterna finns, annars skulle de knappast ha några läkare, säger Timo Tanner verksamhetschef på Haparanda vårdcentral.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".