Hann inte stoppa trafikfarlig bilist

Upp till hälften av den fasta polisstyrkan i Boden och Luleå är inte i tjänst under semestertider. Och i lördags natt, när Thomas Aronsson och hans flickvän ringde för att få stopp på en trafikfarlig bilist, fick de beskedet att polisen inte kunde komma.

Paret hade varit i Stockholm och var på väg hem till Sävast utanför Boden när de upptäckte en grå bil som vinglade kraftigt vid avfarten från E4:an mot Luleå. Thomas Aronsson berättar att han genast misstänkte att föraren var rattfull.

- Vid avfarten håller han på att köra in i en bil och det var bara några centimeter från att det skulle smälla, säger han.

Thomas Aronssons flickvän ringer till polisen och får veta att de ska skicka en patrull så snabbt som möjligt. Under tiden följer paret efter bilen in i ett bostadsområde där föraren stannar och med vinglande steg går ut ur fordonet.

Det är då de bestämmer sig för att ringa polisen en gång till och får beskedet att de två patruller som finns den här natten redan är ute på uppdrag och inte har tid att komma just då. Och efter att ha väntat på polisen i över en timme ger paret upp och åker hem.

Seppo Wuori, som är länspolismästare i Norrbotten, är inte förvånad över att poliserna inte räckte till men säger att det handlar om en planeringsfråga.

- Vår planering är att vi ska vara där det behövs och med utgångspunkt från det gör vi en fördelning av resurserna, säger han.

Han menar också att det är svårt att planera för fler poliser.

- Man kan ju inte förutse alla saker som inträffar. Men vi ska försöka bli bättre på att arbeta förebyggande. Vi kan till exempel ha fler trafikkontroller vid olika tider på dygnet.