Luleåtjejer tog första svenska medaljen

Frida Grahn, Frida Aili, Eva Hägg-Mynti och coachen Mikael Johansson var med i laget som tog Sveriges första medalj i ett internationellt basketmästerskap någonsin. I bronsmatchen i U18-EM besegrades Tjeckien på söndagen med 62-57. ”En häftig känsla”, säger Frida Aili dagen efter.

– Det var skönt att vakna med medaljen bredvid sängen, berättar Aili på telefon från Teneriffa för Puls i P4, inför hemfärden till Luleå.

Aili och Frida Grahn tillhör Luleå Basket medan Hägg-Mynti och coachen Mikael Johansson kommer från Basketgymnasiet i Luleå.

I matchen om bronset vid U18-EM besegrade Sverige Tjeckien med 62-57 i en dramatisk match.

– Förväntningarna innan var inte stora, eftersom vi gick upp i A-gruppen förra året, berättar Frida Aili.

Innan gruppspelet var det Spanien, Ryssland och Turkiet som skulle göra upp om två slutspelsplatser. Men Sverige visade direkt att man ville vara med och slåss om en plats i kvartsfinalerna och besegrade Ryssland.

– Då tyckte nog de flesta att det var lite tur, men sedan slog vi Spanien och Turkiet. Då kom folk fram och frågade; ”har ni verkligen slagit dem”, berättar Frida Aili.

Sverige förlorade sedan semifinalen mot Spanien, men lyckades ändå ta hem bronset.

– Vi har världens starkaste försvar när vi jobbar tillsammans. Nu blir man mer taggad att fortsätta när man får ut något av det. Det är verkligen det här vi har tränat för, avslutar Aili som nu också har att se fram emot Sveriges första VM någonsin.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Poänggörare för Sverige i bronsmatchen: Frida Eldebrink 20, Elin Eldebrink 18, Frida Grahn 11, Kallis Loyd 7 och Louice Halvarsson 6.