Många saker tappas bort

Efter helgens festival i Piteå är det hektiskt på polisens hittegodsavdelning. Förra året kom det in lika många borttappade saker efter festivaldagarna som det normalt gör under flera veckor på sommaren. Och det verkar bli likadant i år.

Karin Sjömark är en av dom som jobbar med hittegods på polisstationen i Piteå. Hittills har hon tagit emot över 20 mobiler och plånböcker, och hon räknar med att få in fler förlorade ägodelar under veckan som kommer.

- Folk tappar bort allt möjligt nu under festivalen. Mobiltelefoner, plånböcker, Mp3-spelare och kameror, säger hon.

Hon tror också att många är oförsiktiga med sina saker.

- Man kanske har druckit alkohol under kvällen och inte har stenkoll på sina saker. Man lägger ifrån sig grejer eller så åker man karusell och glömmer att man har fickorna öppna och så virvlar sakerna ut.

Förra året kom det in runt 50 saker som tappats bort under någon av festivaldagarna och det är nästan lika många som lämnades in under hela juli i år. Men det är inte alltid så lätt att få tillbaka dem, säger Karin Sjömark.

- Oregistrerade mobiltelefoner där man inte har gjort en förlustanmälan är nästan omöjligt. Plånböcker utan någon form av identitetshandling är också ganska svårt, säger hon.

Har inte ägaren hittats efter tre månader, så får staten det inlämnade föremålet som antingen kasseras eller säljs på auktion.