Främlingsfientliga partier i Norrbotten

Tre främlingsfientliga partier ställer upp i Norrbotten till riksdagsvalet i höst. För första gången kommer Nationaldemokraterna och Nationalsocialistisk front att dela ut valsedlar i länet, medan Sverigedemokraterna gör det för andra gången sedan förra valet.

Sverigedemokraterna fick vid förra kommunvalet 108 röster i Gällivare och 17 röster i Piteå. Med det valresultatet fick de inte med någon ledamot i fullmäktige. Nu ställer man upp igen i Gällivare, men inte i Piteå. Däremot för andra gången i riksdagsvalet.

Partiet säger nej till ett mångkulturellt samhälle och det gör även Nationaldemokraterna.

Daniel Höglund är talesman för det tredje främlingsfientliga partiet, Nationalsocialistisk front, men han säger att beteckningen är fel.

- Vi är inte fientliga mot främlingarna, utan vi vill bara inte att de ska vara här i Sverige. Vi får inrätta en myndighet, som ska arbeta med att utvisa alla, som inte har här att göra, säger Daniel Höglund.

I partiprogrammet föreslås också statlig raskontroll.

- Vi måste utöka forskningen om vårt eget folk. Idag är det tabubelagt att forska om vår särart, säger han.

Det låter som det som nazistpartiet i 30-talets Tyskland ägnade sig åt?

- Jag ser det som helt självklart och naturligt att man tillåter forskning. Sedan får media kalla det vad det vill, säger Daniel Höglund i NSF.