Antalet konfirmander minskar

Antalet ungdomar som konfirmerar sig i Norrbotten har minskat med över 20 procent under de senaste sex åren. Intresset för att konfirmera sig har sjunkit stadigt ända sedan 70-talet.

På 70-talet var det runt 80 procent av alla 15-åringar som konfirmerade sig. För sex år sen var siffran nere i 45 procent i Norrbotten. Förra året hade den sjunkit ytterligare till 34 procent. Totalt är det en minskning med över 20 procent under 2000-talet.

- Jag hade ingen lust för det och känner inte att jag har gått miste om något heller, säger en av de sommarlediga ungdomarna i Luleå.

- Jag ska inte konfirmera mig för jag är inte troende, säger en annan.

De är inte ensamma om att välja bort konfirmationen.

Bo Nordin är präst i Luleå domkyrkoförsamling, där man bland annat har satsat på särskilda basketläger för att få fler att konfirmera sig, och han säger att siffrorna visar hur människor ser på kyrkan i dag.

- Det är en sekularisering som pågår och kyrkan betyder allt mindre för allt fler människor, säger han.

Han kan också tänka sig att kombinera konfirmation med andra saker än basket.

- Vi vill möta ungdomar på deras villkor så långt det går, men det är också en resursfråga. Att ha ett samarbete med alla enskilda föreningar i en stad är omöjligt, men så långt som möjligt tycker jag att man ska göra det, säger han.