Främlingsfientligt parti upprör riksdagskvinna

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kristina Zakrisson från Kiruna är mycket upprörd över att det främlingsfientliga partiet Nationalsocialistisk front ställer upp i riksdagsvalet i höst. Partiet kommer att dela ut valsedlar i Norrbotten och man har en e-postadress till Kiruna.

De tre främlingsfientliga partierna Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Nationalsocialistisk front ställer upp i höstens riksdagsval även i Norrbotten. Det har fått en av länets riksdagsledamöter, Kristina Zakrisson från Kiruna, att reagera.

- Jag tycker det är riktigt bedrövligt och sorgligt. För om de ställer upp så beror det väl tyvärr på att de på något sätt får röster och det är riktigt sorgligt, säger hon.

På hemsidan för Nationalsocialistisk front skriver de att det ska vara dödsstraff för grova sexualbrott och narkotikabrott. Att det ska införas statlig raskontroll och undervisning i rasbiologi. Att utomeurpeiska invandrare ska skickas hem och att parlamentarismen avskaffas. De kräver också statlig kontroll av media och att Sverige lämnar FN.

- När man vet vad de tre partierna står för och vilken människosyn de har, då tycker jag det är väldigt sorgligt att det finns vanligt folk, om det nu är så, som är beredda att stötta sådana partier. Jag uppfattar dem som odemokratiska och de har inte i riksdagen att göra, säger Kristina Zakrisson, som själv kan tänka sig att gå ut bland folk och argumentera mot partierna.