Uppdraget i Tärendö är unikt för marinen

Personal från 4:e sjöstridsflottiljens röjdykardivision i Uddevalla kallades på torsdagen till Tärendö där en misstänkt granat hittades i Kalixälven dagen innan. Uppdraget som har beordrats från det marintaktiska kommandot är det första skarpa uppdraget någonsin som marinen haft så långt norrut.

Det som tros vara en granat hittades av två privatpersoner på botten av Kalixälven igår. Istället för att göra något själva valde de att kontakta polisen, som i sin tur kontaktade Försvarsmakten. Något som Philip Yliheikkilä, vakthavande amröjledare för 4:e sjöstridsflottiljen, lovordar.

- De som har hittat det här har agerat helt rätt. Det är jättebra att man inte rör något själva, utan kontaktar myndigheterna, säger Philip Yliheikkilä.

Uppdraget är det första skarpa uppdraget någonsin som marinen haft så långt norrut. Trots det har inte personalen förberett sig på något speciellt sätt.

- Nej, det är väl isåfall att vi lånat en del utrustning från I 19 i Boden, säger Philip Yliheikkilä.

De som bor i området där det som tros finnas en granat har varnats, och ingen båttrafik får heller förekomma i närheten av platsen.

Philip Yliheikkilä, som kommer att ansvara för marinens insats på plats i Tärendö, berättar att de vid ankomsten till Tärnedö först ska lokalisera och ta hand om det som misstänks vara en granat i Kalixälven. Sedan önskar han att de ska få arbeta ostört.

- Vi har ju ett objekt som på beskrivning låter som en granat, men vi vet inte säkert förrän vi sett det på plats. Vore ju tacksamt om vi kunde få arbestro och jobba någorlunda ostört, säger han.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se