Myndigheter har koll på kalaset

Vissa problem hittades idag när myndigheter träffade arrangören för Luleåkalaset, Luleå mäss och kongress för att kontrollera festivalområdet inför helgens stadskalas. Arbetsmiljöverkets tillförordnade tillsynschef Anita Israelsson gick förbi Axels Tivoli, där hon hittade stroppar som var slitna.

Inför helgens Luleåkalas träffade polis, räddningstjänst, alkoholhandläggare och arbetsmiljöverket arrangören, Luleå mäss och kongress.

Polisen har i år extra koll på den bro som besökarna ska använda när de ska ta sig från Nygatan till kalasområdet vid södra hamnen.

- Förra året var det problem med bron, det blev sådant tryck så vi blev tvungna att stänga av varvsleden för att släppa över folk, men i år har vi vakter så det ska inte bli några problem, säger polismästaren i Luleå Göran Millbert.

Tidigare arbetsmiljöproblem med tivoli 

Tidigare år har kalasets tivoli fått anmärkningar och vite på grund av bristande arbetssäkerhet och även i år hade arbetsmiljöverkat synpunkter på tivolit, som i år är Axels nöjesfält.

- På tivolit tyckte jag att stropparna var lite slitna och att de kunde byta ut dem så det påtalade jag, sade Anita Israelsson, biträdande tillsynschef på arbetsmiljöveket.