Nya satsningar på Pajala flygplats

Kommunledningen i Pajala vill satsa på en förlängd bana på flygplatsen. Huvudsyftet är att man ska kunna utveckla turismen, genom att ta emot större flygplan. Även landstingsrådet Kent Ögren, s, tror på satsningen och hoppas att regeringen ska satsa de pengar som saknas.

Utsikterna är goda för att Pajala flygplats ska få 25 miljoner kronor av regeringen till att förlänga banan. Det säger landstingsrådet Kent Ögren, s, som är ansvarig för regional utveckling i Norrbotten.

- Vi har uppvaktat flera ministrar för att få till stånd en förstärkning och utbyggnad av banan på Pajala flygplats, säger landstingsrådet Kent Ögren. Det verkar positivt.

Interregionala fonderna har redan sagt ja till att bidra med 10 miljoner kronor. Även Pajala kommun går in med 10 miljoner.

- Det är mycket pengar för en liten kommun som oss, men det är värt pengarna att få en utbyggd flygplats och kunna ta hit många charterturister, säger Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, s.

Pajala kommun räknar med att 120 arbetstillfällen kommer att skapas inom hela besöksnäringen i kommunen, om utbyggnaden blir av. Kontakterna inom svenska och utländska turistföretag finns redan.

I dag kan flygplatsen bara ta ner plan typ Focker 50, som kan ta 50 passagerare. Med en utbyggnad från 1 400 meter till 2 000 meter kan man ta ner flygplan som har en kapacitet på 180 passagerare. Typ Boeing 737.

Besked om pengarna kommer innan valet och det kan innebära att 120 nya arbetstillfällen skapas i Pajala kommun inom besöksnäringen.

Näringsdepartementet ska ge besked före valet.