Oacceptabelt att kameror saknas

Oppositionsråd i landstingsstyrelsen menar att det är helt oacceptabelt att det inte finns fungerande kameror på vårdcentralerna. Kvinnojourer har kritiserat detta och den översyn av kamerorna som enligt landstinget har gjorts har inte givit något resultat och det fattas fortfarande kameror.

Redan i maj uppgav landstingsstyrelsen att en översyn över kamerorna på vårdcentralerna var gjord. Men kvinnojouren i Luleå kan berätta om fall den senaste månaden då misshandlade kvinnor inte har kunnat få sina skador ordentligt dokumenterade på vårdcentralen eftersom det har saknats tillräckliga kameror.

Nu ska Stefan Tornberg, centerpartistiskt oppositionsråd i landstingsstyrelsen, ställa frågan varför ingenting har hänt. Han tror att det kommer att leda till en förändring.

- Jag är helt övertygad om att det här kommer att leda till att man dels kommer att ha digitalkameror på alla vårdcentraler men också att man ser till att den personal som möter de utsatta kvinnorna har utbildning och kompetens att bemöta dem, säger han.

Enligt Stefan Tornberg finns det ett glapp mellan den lokala verksamheten och landstingsledningen. Han menar att landstingsstyrelsen får felaktig information av ledningen.

- Det som når upp till landstingsstyrelsen är ofta att det är frid och fröjd ute i verksamheten, men verkligheten ser tyvärr ofta annorlunda ut, säger det centerpartistiska oppositionsrådet Stefan Tornberg.