Kommunhuset i Gällivare. Foto: Carin Sjöblom.

Samarbete är viktigare än ideologin

Trots skiljelinjen mellan de politiska blocken på riksplanet, styrs en fjärdedel av landets kommuner av en koalition över blockgränsen. I Norrbotten är det i Arjeplog, Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna och Pajala som man samregerar över blockgränserna.

Enligt Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström är det möjligt att samarbeta över blcokgränserna då det handlar om mer sakfrågor på det lokala planet. För Gällivare har dessutom samarbetet med det borgerliga blocket varit bra.

- Samverkan har varit viktig. Det är ju bara att titta. Det har fungerat bra för Gällivare kommun. Vi har gjort framsteg på många håll och kanter, säger Tommy Nyström.

Att det kollektiva ledarskapet har fungerat bra är något som kommunstyrelsens vice ordförande i Gällivare, moderaten Lars Alriksson, håller med om.

- Det här har faktiskt fungerat över förväntan, och det har öppnat upp politiken, säger Lars Alr5iksson, som också framhåller att man nu ser på näringslivet med andra ögon.

Enligt socialdemokraten och kommunalrådet Tommy Nyström är det oerhört viktigt att näringslivet får positiva vibbar från komunledningen, eftersom det är där de flesta arbetstillfällena kan skapas.

- Man kan inte bara köra vård, skola, omsorg, säger han.

Skiljelinjen märks när det handlar om skolan

Inom skolans område har däremot samarbetet mellan socialdemokraterna och det borgerliga blocket i Gällivare inte fungerat, och parterna står fortfarande långt ifrån varandra. De ideologiska skillnaderna gör sig helt enkelt påminda när det handlar om hur man ska tackla och hantera problemen inom skolan.

Trots det tvekar inte Lars Alriksson och Tommy Nyström. Oavsett vilket block som vinner riksdagsvalet i höst, så kan de tänka sig att samregera även under kommande mandatperiod. Enligt kommunalrådet Tommy Nyström har man inte råd att inte se till kommunens bästa.

- Vi har inte råd att bråka och kivas om sakfrågor, säger han.

Läs mer: Den politiska kartan i Norrbotten.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".