Skogsbolag vill avverka skyddad skog

Två av landets största skogsbolag, SCA och Stora Enso, vill backa från sina löften att inte avverka på marker med hotade arter, så kallade nyckelbiotoper. Det visar handlingar som Svenska Naturskyddsföreningen har kommit över.
Men om skogsbolagen tar tillbaka sina löften och börjar avverka så kommer Naturskyddsföreningen att anmäla dem för brott mot FSC reglerna. FSC är en miljöcertifiering som skogsbolagen frivilligt har anslutit sig till och som de flesta av deras kunder efterfrågar. Enligt reglerna får skogar som innehåller hotade växt- eller djurarter inte avverkas. Innan skogsbolagen gick med inventerades skogarna, både av Naturskyddsföreningen och av skogsbolagen själva. De kom fram till att ungefär 0,8 procent av skogarna skulle skyddas. Men nu har det visat sig att det istället kan röra sig om nästan 4 procent skog, och det har fått skogsbolagen att reagera. Till att börja med vill skogsbolagen att Skogsstyrelsen ska ändra på definitonen på en nyckelbiotop annars hotar de med att inte längre stå fast vid sina löften att inte avverka i nyckelbiotoper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".