Stort försök ska öka skogstillväxten

Det första storskaliga försöket i Norrbotten att öka tillväxten i skog har nu startats norr om Överkalix.

Tanken med försöket är att öka en bindning av luftens koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Speciella kolsänkor har skapats i området som ligger vid Ängesån utanför Överkalix.

Bakom försöket står Svea skog, länsstyrelsen, landstinget, Kalix naturbruksgymnasium och Svenska lantbruksuniversitetet i Umeå. Skogsområdena gödslas så att de kan växa så mycket som möjligt. Professor Kenneth Sahlén från Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå leder försöken.

Jämför ytor för att se skillnad
De gör rektangulära provytor där de mäter trädens tillväxt i diameter före och efter gödsling efter ett antal år. Sedan jämför de rektangulära provytorna med ytor som de inte har gödslat så att de kan se vilken ökning de har av tillväxten.

Den beräknade tillväxten på träd, vegetation och på marken ska bidra till en ökad kolbindning på cirka 50 000 ton. Det är något som skulle påverka hela länet positivt tror socialdemokraten Robert Forsberg från Kalix.

-Om det här får rätt effekt så kommer det ytterligare att skapa möjligheter för oss att bo kvar i övre Norrland. Inte bara vid kustområdet utan även inlandet, säger han.

Utveckling stärker regionen
En utveckling av det här skulle enligt Robert Forsberg göra det möjligt att skapa ett regionalt och nationellt handlingssystem för utsläppsrätter och det skulle ytterligare stärka regionen.

Istället för att LKAB eller SSAB köper utsläppsrätter på en internationell marknad som kanske ligger i Tyskland eller Centraleuropa skulle de kunna köpa regionala utsläppsrätter som kommer länet och regionen tillgodo menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".