Skogsbrand hotar fastigheter

Skogsbranden i Bodträskfors norr om Boden hotar att sprida sig till flera fastigheter i de två byarna i området.

Detta har gjort att räddningsledningen nu kallar in ytterligare två räddningstjänster i brandbekämpningen. Det är inte osannolikt att fler kommunala räddningstjänster både i Norrbotten och Västerbotten kan komma att kallas in, säger räddningschef Patrik Bylin i Luleå.

En av byarna som är allvarligt hotad av branden är Klusån. Klusåbon Jens Enberg har redan drabbats hårt då hans skog brunnit. Nu hotas även hans hus och han och familjen har evakuerats.

En skogsbrand i Kalix nära Påläng gör att vägen mellan Holmen och Ryssbält är avstängd. Trafikanter uppmanas ta alternativa vägar. Branden startade på söndagsmorgonen.

Det varma vädret och de torra markerna har gjort att skogsbolaget Sveaskog under måndagseftermiddagen har infört förbud mot markberedning på företagets marker. Anledningen är att markberedningsmskinerna kan orsaka gnistbildning som i sin tur kan orsaka bränder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".