Polisen saknar tillstånd för fartkameror

Polisen tänker sätta upp fartkameror längs E4:an mellan Luleå och Piteå - redan i höst. Men än så länge saknar polisen nödvändigt tillstånd från Datainspektionen och utan det får kamerorna inte användas.
Fartkamerorna har blivit polisens nya vapen i jakten på fartsyndare och förra året utrustades vägen mellan Luleå och Boden med fartkameror. Men hittills har polisen inte lyckats sätta dit en enda fartsyndare med hjälp av kamerorna eftersom bildkvaliteten har varit för dålig. Men med de nya, digitala kamerorna som ska upp längs E4:an ska bilderna bli bättre. För att få använda bilderna krävs dock ett tillstånd från Datainspektionen och ett sånt saknar polisen i Norrbotten. Gunder Eriksson är chef för trafikpolisen i länet och han utgår från att de kommer att få sitt tillstånd, utan krångel och redan till årsskiftet, och därför ska stolparna i backen redan i höst, innan tjälen slår till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".