Invandrare vill stanna i Norrbotten

Det är många som väljer att bo i Norrbotten efter att ha fått uppehållstillstånd. Mest märks det i Boden, där antalet är nästan fyra gånger högre än förra året.

I år har över 200 personer fått uppehållstillstånd och valt att stanna i Norrbotten. Det är nästan dubbelt så många som förra året.

I Boden handlar det om 61 nya kommuninvånare, och kommunchefen Henry Magnusson säger att en förklaring till att man väljer att stanna kan vara den relativt låga arbetslösheten.

Just nu är det 600 personer som söker uppehållstillstånd i Boden, och för att hjälpa de som vill bo i kommunen berättar Henry Magnusson att man planerar att anställa en kontaktperson på näringslivsförvaltningen.

- Det vanliga är kanske att det ligger på socialförvaltningen men vi vill ha ett fokus på arbete och utbildning, och de frågorna har vi på näringslivsförvaltningen, säger han.

Tanken är att samordningen mellan olika myndigheter ska bli bättre än den är idag, så att de som väljer att stanna i kommunen lättare ska hitta arbete och bostad.

- Vi kanske skulle klara att ta emot 100 också men vi är väldigt noga med kvaliteten, så att inte de här människorna får problem, säger Henry Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".