Christina Dahnér bergmekaniker vid LKAB

Kiruna spricker snabbare än beräknat

LKAB:s mätningar visar att berget i Kiruna spricker snabbare än beräknat. Det visar mätningar på området mellan mellan LKABs grindar och järnvägen.

- Men vi ser just nu ingen risk för att järnvägen eller stan kommer att påverkas tidigare än prognosen, säger Christina Dahnér som jobbar med bergmekanik på LKAB.

Resultatet från några av de nya mätpunkterna som LKAB satte ut förra sommaren överraskade, alla mätare längs den gamla gruvvägen gav genast utslag.

- Vi hade bara väntat oss rörelse på de som fanns närmast LKABs område, säger Christina Dahnér som jobbar med bergmekanik.

Dessutom har rörelser i berget förstört ett par elektroniska sensorer i marken mellan kontoret och järnvägen, tidigare än beräknat.

- Vi är inte helt klara över ifall det är en acceleration eller om det bara var ett språng, och att det kommer att vara lugnt ett tag nu. Men vi har just nu dragit slutsatsen att det var ett tillfälligt språng som beror på att sjömalmens takskiva har gått sönder, säger Christina Dahnér.

Konsekvensen blev att Gruvvägen stängdes av redan i maj i år, och vägen har fått en ny sträckning. En annan sak som riskerar att påverkas snabbare än förväntat är bron över järnvägen, som man kör över när man ska till LKAB.

- Projektavdelningen tittar på hur man kan förstärka viadukten, säger Christina Dahnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".